Здравният коучинг – революцията, която изпрати диетите в историята!

Здравният коучинг – революцията, която изпрати диетите в историята!

Здравният коучинг – революцията, която изпрати диетите в историята!

 

Весела ПетроваТоп експертът Весела Петрова: „Този метод ни помага неусетно да изградим трайни навици, подобряващи не само фигурата, а и здравето ни”

От Ива Екимова

През месец февруари Академия за естетична медицина, антиейджинг и клетъчни терапии „Мона Лиза” слага началото на революция в грижата за здравето! Често не си даваме сметка каква част от заболяванията се дължат на фактори, на които не обръщаме внимание. Стресът, напрежението, задържането на емоциите, неправилния подход в храненето, липсата на физическа активност и натоварването с чужди проблеми отключват редица болести. Да открием най-подходящия за нас подход в оздравителния процес, процедура, диета и дори освежителен режим за детоксикация вече е възможно! Съвременната медицина все повече залага на холистичния подход, разглеждайки цялостното състояние на организма, за да намери най-точното лечение и да постигне най-ефективни и трайни резултати.

Здравен коучЗа никого вече не е тайна, че в основата на доброто здраве, красивия външен вид и хармоничния баланс на психиката ни се крие в доброто и правилно хранене. След като изпробвахме какви ли не диети, които постоянно ни ограничават от нещо, вече и в България е достъпен Здравния Коучинг. Това е най-модерният, разумен и ефикасен начин да бъдеш здрав, красив и щастлив. „Вместо да получите лист със забранени храни на излизане от кабинета, вие сте мотивиран да трансформирате напълно начина си на живот. Изморени от неуспеха на поредната диета, с подкрепата на своя здравен коуч неусетно ще изградите трайни навици, засягащи вашето здраве.

Основно фокусът е върху храненето, но паралелно с него се разглеждат и други фактори – движение, спорт, работа и почивка”, споделя топ експертът Весела Петрова – сертифициран нутриционист и здравен коуч в клиника „Мона Лиза“.

През 2009 тя завършва бакалавърска степен по управление и социология в „University of Konstanz“, Германия, а през 2011 взима магистратура в „University of Vienna“, Австрия.

Учи за нутриционист в елитния Виенския институт за холистично здраве „Vitalakademie“.

Дипломната й работа е с тема „Фитохимикалите и техните антиоксидантни свойства за предотвратяване и лечение на хронични заболявания“. Поради изявените й познания и качества, Весела е поканена в графската рехабилитационна клинка „Хайнрих Каспар” (Gräfliche Kliniken Heinrich Kaspar Klinik) в Германия, където работи с пациенти с наднормено тегло, стомашно-чревни заболявания, хранителни разстройства и сърдечни заболявания. Здравният експерт на Академия „Мона Лиза” взима участие в семинари на тема „Лечение и оздравяване с йонизирана вода“ по метода „Ашбах“ и “LNB Schmerztherapie“ по иновативния метод за лечение на болката на д-р Брахт. Посещава успешно обучения във Виена в областта на лидерството и коучинга (Emotional Leadership, Leading by Influence, Psychology of Behavior Change).

Защо винаги избираме грешната диета, как да избегнем страха от „режима на хранене”, как да се предпазим от йо-йо ефекта и кои диети са вредни – здравният топ експерт на Академия „Мона Лиза” Весела Петрова отговаря на всички тези въпроси:

– Защо хората се страхуват от думата „диета”?

Защо хората се страхуват от думата диета– Храненето е може би най-естественият инстинкт на човешкото оцеляване. Всички ние имаме вродено усещане какво е добро за нас и от какво има нужда организма ни. В същото време храненето се простира много отвъд набавянето на прехраната – то е удоволствие, начин за интеграция, изява на идентичност и социално занимание. То е проява на любов и грижа към близките ни и към нас самите. С едно изречение – храненето е много лично. Усещането за това какво е „правилно“ и „здравословно“ се формира още в ранна детска възраст и е свързано с това как растем и какво получаваме вкъщи. Ето защо хората свързват думата „диета“ или „режим“ с ограничаване на личното пространство, с намеса и контрол над нещо, което принадлежи само на тях. Когато сме „на диета“, ние автоматично сме се настроили, че трябва да се откажем от нещо, а не че получаваме. Това е не само демотивиращо, но и ни поставя в излишен стрес, че трябва да вземем категорично решение и стриктно да го спазваме.

Линк – Здравен Коучинг

– Можем ли цял живот да сме на диета или това е нещо спорадично?

– Заседналият начин на живот, работната среда и стресът задълбочават вредните навици и ни отдалечават от естественото балансирано хранене. В търсене на бързи и лесни резултати, хората буквално скачат от диета на диета. Няма нищо по-отчайващо от това да пробваш за пореден път „най-новата“ и „най-ефикасната“ диета за отслабване, за да установиш, че резултат няма, а дори и да има, той е временен. Освен психологически, това ни натоварва и здравословно, защото организмът е в постоянно състояние на стрес и адаптация. Резултатът е добре познатият йо-йо ефект. Ако съществуваше универсална и работеща при всички диета, нямаше да има толкова много хора с проблемно тегло.

– Тоест, за да е здрав и красив, всеки човек, е най-добре да се придържа към едно меню, адаптирано специално за нуждите на организма му?

– Индивидуалните програми имат редица преимущества, ако са изготвени на базата на правилна диагностика и са съобразени с нуждите на организма. Нека не забравяме, обаче че тези програми се изготвят на базата на моментното състояние. Ние живеем в променлива среда и нуждите на организма ни също се променят. Всяка една програма се изготвя с цел организмът да се подкрепи, за да се задействат естествените механизми на тялото за самолекуване. За да има траен резултат обаче, програмата трябва да бъде съпроводена от техники за мотивация, които спомагат изграждането на трайни навици. Защото и най-добре изготвената програма остава само в сферата на пожеланията, ако не може да бъде приложена. Не липсата на информация е това, което възпрепятства повечето от нас, а липсата на действие – постепенно, постоянно и продължително.

Ще ви подскажа най-важната „здравословна думичка“ – здравен коучинг. За разлика от диетите, този метод на работа ни помага неусетно да изградим трайни навици, засягащи и подобряващи здравето ни. Отправна точка е концепцията за биоиндивидуалност – всички ние сме различни и една универсална истина няма. Основно фокусът е върху храненето, но паралелно с него се разглеждат и други фактори – движение, спорт, работа и почивка, и най-вече баланса между всички тези елементи.

Очаквайте втората част на интервюто с Весела Петрова – Здравен коуч в Академия за естетична медицина, антиейджинг и клетъчни терапии „Мона Лиза”, в деня на влюбените, вторник, 14-ти февруари.


Още публикации в категория Новини, Среща с Мона Лиза

Коментирай с Фейсбук

Подобни публикации

Експресна програма – стройни за лятото! Няколко лесни стъпки, само за един месец
Мона Лиза | 1835 Прегледа

Експресна програма – стройни за лятото! Няколко лесни стъпки, само за един месец

Стройни за лятото – програма „Всичко в едно“ от Мона Лиза
Мона Лиза | 2190 Прегледа

Стройни за лятото – програма „Всичко в едно“ от Мона Лиза

Фейсбук Страница

Последни публикации

Надежда за деца и възрастни, засегнати от ДЦП

Дамски клуб „Мона Лиза“ със специални подаръци за дамите

Кръвен тест за хранителна несъвметимост гарантира активен и пълноценен начин на живот