Българска иновация спасява човешки живот

Българска иновация спасява човешки живот

Изследванията на СЗО показват, че всеки четвърти човек е хипертоник. Това е трудно за диагностициране заболяване, което изисква постоянно наблюдение на кръвното налягане, за да се определят съответните медикаменти за лечение. Познатият до сега метод е свързан с холтер. Това е добре познат на диагностицираните с хипертония пациенти, който тежи около килограм и мери кръвното през половин час в рамките на едно денонощие.

През 2014-та година в Казълнък бе открит първия медицински център за постоянен телемониторинг. Иновативното устройство, което бе представено е мобилен онлайн холтер, който тежи само 140 грама. Посредством GSM модул и SIM карта се изпраща информация за състоянието на пациента, ЕКГ показатели, температурата на тялото, наситеността на кръвта с кислород, пулсът, както и положението на тялото и цялата тази информация се изпраща  (на всеки 3 минути – НЕ)в реално време  до Кардиологичния център  „Чек Пойнт Кардио”. Там специалистите  осъществяват постоянен 24 – часов телемониторинг на кардиологичните показатели на пациента. Данните позволяват ранна и точна диагностика на сърдечни заболявания.  По време на наблюдението – екипа от Медицинския център реагира уведомително към лекаря, насочил пациента. При невъзможност за  реакция на лекуващия лекар, дежурния в медицинския център се свързва с пациента, негов роднина или Спешна помощ за оказване на адекватна помощ на време и във възможно най-кратки срокове.

Холтерът е оборудван с GPS модул, който отчита местоположението на пациента и осигурява бързата реакция на медицинския екип, който го наблюдава. Това гарантира локализация на пациента независимо къде и  в какво състояние се намира. „Чек Пойнт Кардио”  си поставя за цел да направи продукта  – он-лайн холтър и услугата – телемониторинг, леснодостъпна за обикновения пациент, независимо от неговата локация  и местоживеене. 

Изцяло новата методика позволява отбелязването на фокална предсърдна тахикардия, която започва и завършва внезапно. Авторският софтуеър позволява отчитането на нивото на риск за пациента, а записа на информацията дава възможност да се върне записа назад, за да се види историята на сърдечните реакции, както и нивото на кръвното.

Благодарение на холтера, разработен от  български и полски специалисти , смъртността може да бъде намалена до 56 %, а необходимостта от хоспитализация е редуцирана до 47 %. Статистиката посочва, че благодарение на постоянния мониторинг, посещенията при лекар могат да бъдат намалени до 63%, а времето за преглед може да бъде съкратено до 65 %, тъй като лекуващия лекар вече разполага с голяма част от информацията за пациента. През телемониторинга от създаването му до сега са преминали над 13 000 пациента, а в ЕК се обсъжда той да стане задължителен до 2020 година.

Иновативният холтер вече е достъпен и в Медицински център „Мона Лиза”.


Още публикации в категория Мона Лиза Представя, Новини

Коментирай с Фейсбук

Подобни публикации

Експресна програма – стройни за лятото! Няколко лесни стъпки, само за един месец
Мона Лиза | 1835 Прегледа

Експресна програма – стройни за лятото! Няколко лесни стъпки, само за един месец

Стройни за лятото – програма „Всичко в едно“ от Мона Лиза
Мона Лиза | 2190 Прегледа

Стройни за лятото – програма „Всичко в едно“ от Мона Лиза

Фейсбук Страница

Последни публикации

Надежда за деца и възрастни, засегнати от ДЦП

Дамски клуб „Мона Лиза“ със специални подаръци за дамите

Кръвен тест за хранителна несъвметимост гарантира активен и пълноценен начин на живот